Henk Jan Vroom

Lessen Henk Jan

Henk Jan geeft instructie van basis t/m Lichte Tour-niveau met aandacht voor ontspanning en ruiterhouding.

Het begrijpen van jouw paard, zijn psyche en zijn atletisch vermogen, is een voorwaarde om je paard te kunnen scholen van de basis tot het hoogste niveau. Met mijn kennis en ervaring worden de meeste problemen opgelost. Door gebruik te maken van het door ons gehanteerde systeem “Skala der Ausbildung”, heb je handvatten om een paard systematisch op te leiden. Deze techniek heb ik geleerd in Duitsland. Door jarenlange training ben ik in staat om deze theorie door te geven aan mijn leerlingen. Naast mijn trainingsuren kan jij deze techniek zelf heel goed thuis verder oefenen.

 

Door contact via benen, handen en de zit kan het gevoel met je paard sterk worden verbeterd. Tijdens mijn training zal ik je feedback geven over welke hulpen het beste toepasbaar zijn. Regelmatig zal ik je prikkelen met kleine gevoelskwesties. “Voel je dat hij zijn binnen achterbeen onder de massa weg plaatst?" Hierdoor kan je zelf leren waarnemen en beoordelen hoe je paard loopt. Je bent daardoor zélf in staat om je paard te corrigeren als dit nodig is.

 

Veel ruiters hebben onbewuste blokkades die de harmonie met hun paard in de weg staan. Je kunt dit waarnemen door een onrustige zit en handhouding. Het gebruik van technieken om blokkades weg te nemen is onderdeel van mijn training. Blokkades worden weggenomen, je spieren worden op de correcte manier aangespannen en ontspanning vindt plaats via je buikademhaling. Ik heb deze technieken leren kennen in China en vertel je hieronder meer.

Hierbij maak ik gebruik van drie elementen:

Ruitersouplesse

Spierstijfheid verhindert een onbelemmerde bewegingsafloop. Oefeningen te paard en op de grond helpen de lenigheid te verbeteren.

Stabiliteit

In de poging om de beweging van het paard te kunnen volgen ontstaat soms instabiliteit. Door de souplesse te bevorderen ontstaat ook een stabiele houding.

Onbedoelde spierspanning wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd aangeleerde houding. Ik help de ruiter om zich daarvan bewust te worden en de spanning op te heffen.

Oosterse lessen van Henk Jan 汉克

Cquote2_edited.png
Cquote2.svg.png

Mijn Chinese ruiters hebben een ongelooflijke lichaamsbeheersing 

P1090109.JPG.jpg
P1040566_edited.jpg

In 2019 ben ik gevraagd om een jaar lang te werken als instructeur voor de dressuurruiters van de beroemde Heilan Equestrian Club in Wuxi, bij Shanghai. Samen met drie andere Nederlandse instructeurs gaf ik les aan 24 Chinese ruiters. Deze ruiters gaven op hun beurt weer les aan ongeveer 40 show-amazones.

Het niveau van de paarden en ruiters was hoger dan mijn verwachting. De beste combinaties reden hun wedstrijden op het niveau van de Lichte Tour. Vol verbazing stelde ik vast dat deze ruiters allemaal relatief kort geleden waren gestart met paardrijden. Allemaal textielarbeiders, aangewezen door hun baas en de oprichter van Heilan Group, Mr Zhou Jianping, om te gaan paardrijden. De meesten hadden zelfs nog nooit een paard van dichtbij gezien.

Het gemak waarmee zij nieuwe oefeningen leerden, kwam doordat zij elke dag verplicht twee uur Tai Ji beoefenden. Van oorsprong een Chinese vechtsport, maar een kunst die tegenwoordig veelal wordt beoefend als innerlijke bewegingskunst. De ruiters beschikten over een ongelooflijke lichaamsbeheersing en lenigheid en konden met gemak mijn aanwijzingen opvolgen. Daardoor leerden ze snel en konden zij zich in 4-6 jaar ontwikkelen tot Lichte Tourruiter.

Dat heeft mij aan het denken gezet. Samen met mijn collega’s in China hebben wij Chinese Yogales genomen. Wij beschouwden ons zelf als lenige types, maar bleken behoorlijk stijve ledematen te hebben. In Nederland is het verschil met de Chinese ruiters duidelijk merkbaar. Leerlingen die weliswaar meer ervaring hebben met paardrijden, bleken veel lichamelijke blokkades en spanningen te hebben. Dat weerhield hen ervan te groeien met hun paard. Ik heb mijn yogales in Nederland voortgezet en gebruik deze techniek nu in mijn lessen. Het is mijn missie om leerlingen te leren om beter in harmonie te komen met de beweging van hun paard en daardoor te groeien in hun prestaties.
 

P1090109.JPG.jpg