
Lessen Henk Jan
Henk Jan geeft instructie van basis t/m Lichte Tour-niveau met aandacht voor ontspanning en ruiterhouding.
Het begrijpen van jouw paard, zijn psyche en zijn atletisch vermogen, is een voorwaarde om je paard te kunnen scholen van de basis tot het hoogste niveau. Met mijn kennis en ervaring kan ik je helpen om veel problemen op te lossen. Tijdens mijn rij-opleiding in Duitsland heb ik geleerd gebruik te maken van het rijkunstige systeem “Skala der Ausbildung”. Dit systeem bestaat uit stappen die je moet doorlopen in een vaste volgorde. Je begint met de basis van vertrouwen en balans en je werkt toe naar de hogere oefeningen met schwung en verzameling. Hiermee krijg je handvatten om je paard zelf systematisch op te leiden. Dit systeem staat goed beschreven in je dressuurproevenboekje.
Door contact via benen, handen en de zit kan het gevoel met je paard sterk worden verbeterd. Tijdens mijn training zal ik je feedback geven over welke hulpen het beste toepasbaar zijn en het ritme waarin je de hulpen geeft. Regelmatig zal ik je prikkelen met kleine gevoelskwesties. “Voel je dat hij zijn binnen achterbeen onder de massa weg plaatst?" Hierdoor kan je zelf leren waarnemen en beoordelen hoe je paard loopt. Je bent daardoor zélf in staat om je paard te corrigeren als dit nodig is.
Veel ruiters hebben onbewuste blokkades die de harmonie met hun paard in de weg staan. Je kunt dit waarnemen door een onrustige zit en handhouding. Het gebruik van technieken om blokkades weg te nemen is onderdeel van mijn training. Blokkades worden weggenomen, je spieren worden op de correcte manier aangespannen en ontspanning vindt plaats via je buikademhaling.
Het trainingsscala als uitgangspunt:

Takt en balans
Het paard loopt in een gelijkmatig ritme en cadans

Losheid
Het paard beweegt zich ongedwongen met een verende rug en is ontvankelijk voor de ruiterhulpen

Als reactie op de licht drijvende hulpen zoekt het paard zacht en stabiel contact met de hand

Impuls
Het paard heeft de wil om actief voorwaarts te gaan, met behoud van ontspanning en controle.

Rechtgerichtheid
Het paard is in staat om zowel zijn linker als rechterheup te laten zakken ("buiging") in voorbereiding naar de verzameling.
Het rechtgaan zelf is geen doel.

Het paard brengt zijn balans van de voorhand (natuurlijke balans) naar de achterhand (verzameling) door beide heupen te laten zakken ("Hankenbiegung"
Lengtebuiging staat centraal in mijn training. Door buiging verleid je een paard om zijn bovenlijn (rug en hals) te ontspannen. Daarom rijd ik veel op de volte, maar zelfs op de rechte lijn rijd ik licht schoudervoor om het paard te helpen op vier benen te lopen.



In 2019 ben ik gevraagd om een jaar lang te werken als instructeur voor de dressuurruiters van de beroemde Heilan Equestrian Club in Wuxi, bij Shanghai. Samen met drie andere Nederlandse instructeurs gaf ik les aan 24 Chinese ruiters. Deze ruiters gaven op hun beurt weer les aan ongeveer 40 show-amazones.
Het niveau van de paarden en ruiters was hoger dan mijn verwachting. De beste combinaties reden hun wedstrijden op het niveau van de Lichte Tour. Vol verbazing stelde ik vast dat deze ruiters allemaal relatief kort geleden waren gestart met paardrijden. Allemaal textielarbeiders, aangewezen door hun baas en de oprichter van Heilan Group, Mr Zhou Jianping, om te gaan paardrijden. De meesten hadden zelfs nog nooit een paard van dichtbij gezien.
Het gemak waarmee zij nieuwe oefeningen leerden, kwam doordat zij elke dag verplicht twee uur Tai Ji beoefenden. Van oorsprong een Chinese vechtsport, maar een kunst die tegenwoordig veelal wordt beoefend als innerlijke bewegingskunst. De ruiters beschikten over een ongelooflijke lichaamsbeheersing en lenigheid en konden met gemak mijn aanwijzingen opvolgen. Daardoor leerden ze snel en konden zij zich in 4-6 jaar ontwikkelen tot Lichte Tourruiter.
Dat heeft mij aan het denken gezet. Samen met mijn collega’s in China hebben wij Chinese Yogales genomen. Wij beschouwden ons zelf als lenige types, maar bleken behoorlijk stijve ledematen te hebben. In Nederland is het verschil met de Chinese ruiters duidelijk merkbaar. Leerlingen die weliswaar meer ervaring hebben met paardrijden, bleken veel lichamelijke blokkades en spanningen te hebben. Dat weerhield hen ervan te groeien met hun paard. Ik heb mijn yogales in Nederland voortgezet en gebruik deze techniek nu in mijn lessen. Het is mijn missie om leerlingen te leren om beter in harmonie te komen met de beweging van hun paard en daardoor te groeien in hun prestaties.