top of page

Mijn Chinese yogalessen

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2022

In 2019 kreeg ik een jaar lang de kans om les te geven aan de ruiters van het beroemde Heilan Equestrian club in Xinqiao Town, ongeveer 100 km ten noorden van Shanghai. De Heilan Equestrian Club is een enorm groot opgezette paardenaccommodatie die is opgericht door Mr Zhou Jianping, eigenaar van de Heilan Group met ongeveer 100.000 werknemers in de textielindustrie. Het park bestaat uit een combinatie van sport en tourisme en heeft een slordige 430 miljoen dollar gekost inclusief het aansluitende hotel resort. Op het terrein staan meer dan 400 paarden en er werken ongeveer 100 ruiters in een show van internationale allure. Samen met drie andere Nederlandse instructeurs gaf ik les aan 24 Chinese ruiters. Deze ruiters gaven op hun beurt weer les aan 60 show-amazones.


Bij mijn aankomst in China onderging ik een werkelijke cultuurshock. Ik had best veel gereisd, maar nu was ik een bewoner in plaats van een reiziger en werd mijn leven en mijn dagelijkse routine een Chinees leven. Naast mijn drie collega's waren er verder geen westerlingen ("Lao Wai" oftewel 老外) en men sprak op straat vrijwel geen Engels. Ook ons schrift was ver te zoeken, alleen op de jassen van de Chinezen staan allerlei rare teksten, waarvan "Bucket" de meest gebruikelijke is, die ze zelf niet begrijpen. De mensen zijn uitermate vriendelijk en behulpzaam. Zelfs zonder kennis van de taal konden we best communiceren. Nu na een jaar ken ik woorden om me een beetje te redden, maar dat was toen wel anders. Ook werd ik ingeleid in het heerlijke Chinese eten. Wat mis ik dat! Onze tripjes naar Shanghai met zijn vele musea en kunstgaleries waren een hoogtepunt voor mij als liefhebber van moderne kunst.


Het niveau van de Europese paarden en Chinese ruiters was hoger dan mijn verwachting. De beste combinaties reden wedstrijden op het niveau Lichte Tour. Vol verbazing stelde ik vast dat deze ruiters allemaal relatief kort geleden waren gestart met paardrijden. Het waren allemaal textielarbeiders geweest, die door hun baas waren aangewezen om te leren paardrijden. De meesten hadden zelfs nog nooit een paard van dichtbij gezien. Het gemak waarmee zij nieuwe oefeningen leerden, kwam doordat zij elke dag verplicht twee uur Tai Ji beoefenden, van oorsprong een Chinese vechtsport, een kunst die tegenwoordig wordt beoefend als innerlijke bewegingskunst. De ruiters beschikten over een ongelooflijke lichaamsbeheersing en lenigheid en konden met gemak mijn aanwijzingen opvolgen. Daardoor leerden ze snel en konden zij zich in 4-6 jaar ontwikkelen tot Lichte Tourruiter.


Dat heeft mij aan het denken gezet. Samen met mijn collega’s hebben wij Chinese Yogales genomen. Wij beschouwden onszelf als lenige types, maar bleken behoorlijk stijve ledematen te hebben. De eerste lessen waren best een opgave, want de yogalerares was vriendelijk, maar ook onverbiddelijk. Naast de lenigheid is ook de ontspanning een punt van aandacht bij yoga. Zonder dat wij het ons realiseren houden wij vaak bepaalde spiergroepen vast, die een soepele doorstroming van de paardenbeweging tegenhouden. Daardoor ontstaan verstoringen in het contact met het bit en komen de hulpen niet goed door. Ik heb in Nederland mijn yogalessen voortgezet en door verdieping van mijn kennis ervaren hoe je ruiters kunt helpen om deze blokkades weg te nemen. Een belangrijk hulpmiddel is de bewustwording van je ademhaling, die moet zakken van de borst naar de buik. Met aangespannen buikspieren heb je immers niet de soepele bekkenbeweging die nodig is om "in je paard" te zitten. Pas als je één bent met de beweging van je paard kan je voelen hoe het paard loopt, en ben je niet afhankelijk van je visuele feedback. Het kijken naar je paard in plaats van voelen is als lezen van muzieknoten in plaats van horen van de muziek.


Het is mijn missie om leerlingen te leren om beter in harmonie te komen met de beweging van hun paard en daardoor te groeien in hun prestaties. Ik ben traditioneel opgeleid in Duitsland op het gebied van dressuur. Naast mijn reguliere trainingen t/m Prix st Georges niveau geef ik voor de ruiterhouding ook losse lessen aan ruiters op alle niveaus die je als aanvulling op je huidige instructie kunt gebruiken om nóg meer een eenheid met je paard te vormen. Tijdens deze lessen stel ik samen met jou vast waar je blokkades zitten en werken we samen aan het wegnemen daarvan. Trakteer jezelf dit najaar eens op een les!
135 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page