top of page

Verbeter je basis!

Een goede rijkunstige basis is van belang voor jonge paarden tot en met wedstrijdcombinaties op het hoogste niveau

Het begrijpen van jouw paard, zijn psyche en zijn atletisch vermogen, is een voorwaarde om je paard te kunnen scholen van de basis tot het hoogste niveau. Met onze kennis en ervaring kunnen wij je helpen om veel problemen op te lossen. Tijdens onze rij-opleiding in Duitsland hebben wij geleerd gebruik te maken van het rijkunstige systeem “Skala der Ausbildung” (in Nederland bekend als het Trainingsscala). Dit systeem bestaat uit stappen die je moet doorlopen in een vaste volgorde. Je begint met de basis van vertrouwen en balans en je werkt toe naar de hogere oefeningen met schwung en verzameling. Hiermee krijg je handvatten om je paard zelf systematisch op te leiden. Dit systeem staat goed beschreven in je dressuurproevenboekje.
 

Door contact via benen, handen en de zit kan het gevoel met je paard sterk worden verbeterd. Tijdens onze training zullen wij je feedback geven over welke hulpen het beste toepasbaar zijn en het ritme waarin je de hulpen geeft. Regelmatig prikkelen we jou met kleine gevoelskwesties. “Voel je dat hij zijn binnen achterbeen onder de massa weg plaatst?" Hierdoor kan je zelf leren waarnemen en beoordelen hoe je paard loopt. Je bent daardoor zélf in staat om je paard te corrigeren als dit nodig is.

 

Veel ruiters hebben onbewuste blokkades die de harmonie met hun paard in de weg staan. Je kunt dit waarnemen door een onrustige zit en handhouding. Het gebruik van technieken om blokkades weg te nemen is onderdeel van onze training. Blokkades worden weggenomen, je spieren worden op de correcte manier aangespannen en ontspanning vindt plaats via je buikademhaling. Dit heeft een verbluffende invloed op jouw paard,

Het trainingsscala als uitgangspunt:

P1050884.JPG.jpg
Takt en balans

Het paard loopt in een gelijkmatig ritme en cadans

P1050580.JPG
Losheid

Het paard beweegt zich ongedwongen met een verende rug en is ontvankelijk voor de ruiterhulpen

P1050858.JPG.jpg

Als reactie op de licht drijvende hulpen zoekt het paard zacht en stabiel contact met de hand

P1050884.JPG.jpg
Impuls

Het paard heeft de wil om actief voorwaarts te gaan, met behoud van ontspanning en controle.

P1050580.JPG
Rechtgerichtheid

Het paard is in staat om zowel zijn linker als rechterheup te laten zakken ("buiging") in voorbereiding naar de verzameling.
Het rechtgaan zelf is geen doel.

Domingo 9-9-20-4.JPG

Het paard brengt zijn balans van de voorhand (natuurlijke balans) naar de achterhand (verzameling) door beide heupen te laten zakken ("Hankenbiegung"

Lengtebuiging staat centraal in onze training. Door buiging verleid je een paard om zijn bovenlijn (rug en hals) te ontspannen. Daarom rijden wij veel op de volte, maar zelfs op de rechte lijn rijden wij vaak licht schoudervoor om het paard te helpen op vier benen te lopen.

bottom of page