top of page

Adel verplicht

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2022

Sommige paarden dragen als veulentje al de hoogste verwachtingen met zich mee: als vader, broers en halbroers ze zijn voorgegaan zijn tot aan Olympisch niveau, dan drukt er een zware last op hun nog zo jonge schoudertjes. Dat was ook het geval met onze Domingo toen hij nog trillend op zijn pootjes stond als veulentje van enkele dagen oud en de trotse fokker Adriaan van de Goor hem aan ons liet zien: "dit wordt een hele beste", waren zijn voorspellende woorden.

We hadden zojuist de inmiddels 6-jarige broer van Domingo gekocht bij de familie Van de Goor, waarmee Angelique later internationaal zou scoren en konden niet vermoeden dat dit kleine wezentje ooit onze prins op stal zou worden.

Demonstratie Jean Bemelmans met Jordi Domingo Coll op Prestige en Angelique op Ventoux, Zwolle International 2008

Dat lange verhaal begint in Ermelo, waar Jean Bemelmans een demonstratie geeft met Jordi Domingo Coll op de jonge hengst Prestige (Ferro x Farmer). Toen onze instructeur Rick Klaassen, bij wie wij al ruim 10 jaar trainden, naar de VS vertrok adviseerde hij ons om contact op te nemen met zijn vroegere studiegenoot Jean Bemelmans. Dus wij togen naar Ermelo voor een eerste ontmoeting met Bemelmans en dat werd het begin van een relatie die meer dan een decennium zou duren. Op dat moment hadden wij twee wedstrijdpaarden met wie het niet zo wilde vlotten.

Na een paar lessen bij Jean Bemelmans adviseerde hij ons om die twee te verkopen en één goed paard terug te kopen. We hadden het geluk dat we één van de paarden goed konden verkopen als lichte tourpaard en met deze opbrengst en nog een beetje gingen we op zoek naar een geschikte opvolger die Angelique naar het zware werk kon brengen.

Jean had ons geïntroduceerd bij Adriaan van de Goor, die de fokker en eigenaar was van Prestige, met wie Jordi Domingo Coll later aan de Olympische spelen zou deelnemen. Hij had een volle broer van Prestige te koop: de toen zesjarige "Vidol Point", die werd gereden door Leonie Bos. Hoewel dit paard eigenlijk boven ons budget was hebben we na enige dagen bedenktijd, toen we boven op de Mont Ventoux stonden de knoop doorgehakt en het paard gekocht en omgedoopt in "Ventoux". Over Ventoux, het paard met een onverschrokken karakter en de internationale wedstrijden die Angelique ermee gereden heeft zal ik nog een aparte blog wijden.


Het veulentje dat toen nog bij de moeder van Ventoux stond, maar als vader Lord Loxley had zou twee jaar later onze volgende aankoop worden. Enthousiast als wij waren over de koelbloedige "rittigkeit" van Ventoux dachten we met zijn broer een soortgelijk paard te hebben gekocht. Dat bleek heel anders uit te pakken. Domingo (genoemd naar Jordi Domingo Coll) bleek ongeveer het tegenovergestelde te zijn van zijn broer: hypergevoelig en gauw gestrest als hij was bleek het rijden in zijn jonge jaren een grote uitdaging. Pas rond zijn tiende werd hij enigszins handelbaar en begon hij op wedstrijden te scoren. Daar tegenover staat het grote gemak waarmee hij de oefeningen schijnbaar moeiteloos uitvoert. Bij Domingo draait alles om management. Hoe dat gelopen is en wat we nog van hem verwachten zal ik later beschrijven.


Dat ook de vrouwelijke nakomelingen van Quintina van de Halhoeve (v Farmer), de moeder van Prestige, Ventoux en Domingo het goed doen blijkt uit het feit dat "New Secret" de zoon van Ferrolina (Ferro x Farmer) onlangs als drie-jarige verkocht is voor een recordbedrag van € 180.000! Ook op hem rust de last van hoge verwachtingen. Daar gaan we vast nog meer van horen!


(wordt vervolgd)


165 weergaven
bottom of page