Hoefslag #9 2024
Klagen over juryleden is van alle tijden. Al in de tijd van Xenophon werden juryleden waarvan de punten niet gewaardeerd werden, in de Tiber gegooid. Tegenwoordig is het Facebook waar de juryleden verketterd worden, maar het principe is hetzelfde.
Vooral de strenge juryleden, die geen punten kado geven, zijn vaak de pineut. Als je pech hebt als kritisch jurylid, wordt je gewoon niet meer gevraagd om wedstrijden te beoordelen. Want een wedstrijd zonder hoge punten is natuurlijk helemaal niet leuk. En omdat jureren mensenwerk is, zal de persoonlijke voorkeur, de confirmation bias, het chauvinisme en de mooie fles op het parkeerterrein altijd wel invloed houden op de beoordeling. Tenzij…we de sport “meetbaar” maken.
Stel dat we de menselijke factor helemaal elimineren en met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een beoordelingsalgoritme opstellen, dat gebaseerd is op de FEI richtlijnen. Wég met de invloed van de jury en óp naar een objectieve beoordeling! Dat is een stem die de laatste tijd veel gehoord wordt vanaf de zijlijn. Geef alle deelnemers een teugeldrukmeter, een hoef-gewicht sensor, een GPS systeem en natuurlijk camera's van veel standpunten. De resultaten worden door kunstmatige intelligentie geanalyseerd. En voilá, luttele seconden na iedere proef rolt er een bonnetje uit de computer met de uitslag. De uitslag is bindend. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Het prijzengeld wordt automatisch overgeboekt….
"De ziel uit de sport"
Maar is het ook niet de lol van de toeschouwer om een eigen mening te hebben en het misschien oneens te zijn met de jury? Laat rustig je eigen smaak meespelen in jouw persoonlijke beoordeling, want rijkunst is ook een kwestie van smaak. En is het voor de deelnemer niet fijn om te zeggen dat de jury het helemaal verkeerd zag. Dan heb je tóch nog een beetje gewonnen. Als alles meetbaar wordt, verdwijnt ook de ziel uit de sport. Iedereen gaat gelijksoortige proeven rijden, volgens het laatste algoritme van de beoordelingssoftware. De eigen interpretatie wordt er uit gefilterd en ook de paardenfokkerij wordt genetisch zodanig geprogrammeerd dat ze aansluit bij het algoritme. Met deze uniforme paarden worden uniforme proeven gereden. Er is geen discussie meer en iedereen is tevree.
Maar is dat wel zo? Ik heb veel meer vertrouwen in goed opgeleide juryleden, die met passie voor paardensport in uiterste concentratie proberen de juiste punten te geven. Punten die gebaseerd zijn op menselijke beoordeling. Laat de bonden meer investeren in juryopleidingen en het jureren aantrekkelijk maken. Daarmee is onze sport meer geholpen dan met een high-tech algoritme. En aan wie moet ik dan stiekem een fles wijn geven op de parkeerplaats?