Nederland heeft grote faam verworven als leverancier van top-dressuurpaarden. De Nederlandse fokprodukten zijn gewild over de hele wereld. Een groot scala legendarische hengsten heeft ervoor gezorgd dat het KWPN een unieke combinatie biedt van paarden die uitmunten in werkwilligheid en beschikken over een groot atletisch vermogen.
En dát onze paarden kunnen bewegen willen we laten zien ook. Wat begon met “een rondje voor de fokkers” tijdens de rijpaardcompetities is langzamerhand ook in de dressuurring een veel gezien beeld geworden. De juryleden waren kennelijk erg onder de indruk van die grote bewegingen in de draf en beloonden de fokkerijprestaties met hoge punten voor de dressuurproef. Op het losrijterrein zag je dat de aandacht van veel ruiters vooral naar de uitgestrekte draf uitging, die maar niet groot genoeg kon zijn. Vaak werden de paarden over hun tempo gejaagd met het typerende doorknikken van het voorbeen vlak na het strekken en een immense belasting op banden en pezen tot gevolg. Ook de verzamelde oefeningen werden in een flink tempo doorgereden, wat meer expressie en daarmee ook hogere punten opleverde.
Nederland als fokkersland ging daarmee een eigen rijstijl-richting op, los van de ons omringende landen die zich bleven concentreren op lichtheid en ongedwongenheid. Met als pijnlijk gevolg dat Nederland, nog maar kort geleden toonaangevend in de top van de internationale dressuur, die aansluiting begon te missen.
Gelukkig is er een kentering te zien. Geïnspireerd door de beelden van de winnende Olympische proeven, waar de harmonie en lichtheid tot het uiterste zijn doorgevoerd, zie je veel jonge ruiters en hun instructeurs afstappen van het spektakel en zich richten op de geleidelijke ontwikkeling van jonge paarden voor het zware werk. De hoge prijzen van jonge paarden dragen ertoe bij dat eigenaren eisen stellen aan de omgang met deze kwetsbare dieren, zodat ze op lange termijn hun waarde behouden. De trainingsvideo’s van topruiters met hun jonge paarden dienen ter inspiratie en laten jonge paarden zien die in hun eigen tempo en in balans lopen, ontspannen zoekend naar aanleuning aan de vriendelijke ruiterhand. Een beeld waar menig paardenliefhebber blij van wordt. Het zullen déze paarden zijn die we over een aantal jaren zien schitteren in de internationale dressuurring en het is te hopen dat de juryleden dit soort van rijden meer gaan waarderen dan een dressuurproef waar spektakel belangrijker is dan rijkunst.
Degene die nu nog op Tiktok een video laat zien van zijn drie- of vierjarige paard dat vooruit gejaagd wordt, met als commentaar “on fire” en het bijbehorende emoji wordt meewarig bekeken.
De échte helden laten een swingend paard zien, ontspannen en mooi door de rug, klaar voor een degelijke opleiding voor het grote werk.
Wat zou een passend emoji zijn bij “ritme”, “balans”, “ontspanning”? En wat zou je daarbij moeten roepen?
Comments