top of page

Tai Chi: Hoezo zweverig!?

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2022

"met aandacht voor je eigen lichaamsbeheersing verbeter je jouw prestaties in de ring"

Aan de kracht en lenigheid van ons paard stellen we hoge eisen en trainen bijna iedere dag om dat te verbeteren, maar de aandacht voor onze eigen lichaamsbeheersing komt vaak op de tweede plaats. Dat is ook logisch, want hoe moet je dat doen? Veel rij-instructeurs hebben vooral oog voor het paard en geven summiere aanwijzingen over houding en zit.


Lichaamsbeheersing is cruciaal voor het bereiken van wedstrijdresultaten! Zaterdag 28 augustus van 13:00 - 17:00 organiseren wij een workshop "Tai Chi voor ruiters", waarvoor we inmiddels al heel wat enthousiaste aanmeldingen hebben ontvangen.

Bij veel ruiters bestaat een vooroordeel over Tai Chi, omgeven door mystiek en de geur van wierook. In dit bericht wil ik dat vooroordeel wegnemen en uitleggen hoe iedere ruiter zichzelf zou moeten verbeteren met behulp van deze technieken. Onze workshop "Tai Chi voor ruiters", gegeven door wereldkampioen Tai Chi Arnout Ruitenberg en mijzelf (Henk Jan) geeft je instrumenten om de blokkades in jouw lichaam weg te nemen en op die manier een betere verbinding met je paard te behouden.

"Dat gedoe met Yin en Yang is niets voor mij..."

Wat levert dit nou op voor mij als wedstrijdruiter van basis t/m Grand Prix? - stillere handen en een fijn contact met de teugels - fraaiere zit die de ritme van het paard volgt - lichte hulpen via je lichaam, waardoor het rijden minder energie kost

- minder verstoringen door tegenstrijdige hulpen - eerder feedback waarnemen van je paard, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren

- omgaan met spannende momenten


Wat is Tai Chi

Van origine is Tai Chi een oosterse vechtkunst, gericht op lichaamsbeheersing. De langzame bewegingen, die vanuit de lage buik en vooral zeer ontspannen uitgevoerd worden, zijn kenmerkend voor Tai Chi. De bewegingen worden in een vaste volgorde uitgevoerd. Tai chi is gebaseerd op principes uit het taoïsme, waaronder de theorie van Yin en Yang. Je hoeft echt geen Taoïstische Monnik te zijn om aan onze workshop deel te nemen.

Geen monnik!

Wat zijn de aandachtspunten tijdens de workshop: Aandacht Je werkt aan het lichaamsbesef van jezelf en van je paard- als verlengde van je eigen lichaam, als een partner in een dans. Door je te focussen filter je de storende impulsen weg uit de omgeving. Hoe eerder je een verandering bij je paard waarneemt, hoe eerder en kleiner je kunt corrigeren, onzichtbaar voor de toeschouwers.

Lichaamshouding en souplesse

Door je ontspannen en alerte lichaamshouding ben je in staat om de bewegingen van je paard vrij door je lichaam te laten stromen, zonder blokkades.

Ademhaling Je leert je ademhaling in te zetten als instrument voor ontspanning en rust. Door de beweging van je paard wordt je romp ritmisch in elkaar gedrukt, net als bij joggen. Zonder dat je daar bij na hoeft te denken volg je deze beweging met je ontspannen ademhaling.


Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de workshop van 28 augustus. Ben je verhinderd? Als je een mail stuurt naar gernerslag@gmail.com houden we je op de hoogte van de workshops die wij organiseren.


78 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page