top of page

"Scheve ruiter of scheef paard?

Hoefslag #1 2023

De laatste tijd wordt er erg veel aandacht besteed aan een goede ruiterhouding. Terecht, want een soepele ruiter, die in balans mee veert met de beweging van het paard, is een eerste vereiste voor een goed gaand paard. 



Maar wat nou, als je al  helemaal soepel bent, je heupen lenig door de flex-chair, je balans optimaal door te oefenen op het robotpaard en je ritmegevoel getuned in de sambales…maar je paard loopt nog steeds scheef! Erger nog, jij zit scheef doordat jouw paard jou steeds op één bil zet. Dan wordt het tijd om eens naar de gymnastisering van je paard te kijken. 

Geen paniek, want ieder paard is van nature scheef. Het is onze taak als ruiters om die scheefheid te herstellen. In de meeste gevallen ontstaat de scheefheid doordat het paard een voorkeur heeft om met één van beide achterbenen meer last op te nemen dan met het andere. Het dragende been zet hij wat meer onder de massa en het been dat hij wil ontlasten zet hij wat opzij, buiten de massa. Aan de kant waar hij zijn been meer onder de massa plaatst, zal de heup iets zakken en aan de kant die hij ontlast, trekt hij juist de heup wat op. En voilá, daar heb je je scheve paard.  Schokoladeseite

De zijde met de lage heup is de holle zijde en de kant waar het paard de heup optrekt, de bolle. Zolang je maar rondjes rijdt op de holle hand, de Schokoladeseite, gaat het vloeiend. Maar éénmaal op de moeilijke kant is het een heel ander verhaal. In veel gevallen als ik mijn leerlingen vraag wat het probleem is, krijg ik als antwoord dat hun paard links of rechts aan de teugel hangt en aan de andere kant helemaal geen verbinding neemt. Hun paard is dan sterk op de binnenhand en wil met een beetje trekken wél in de hals buigen, maar niet in het lichaam. Je krijgt dan een soort S met lichaamsbuiging naar links en halsbuiging naar rechts. Een herkenbaar beeld, waar gelukkig ook een remedie voor is. We noemen dat proces "rechtrichten" en het is één van de moeilijkste onderdelen van het paardrijden, die continu jouw aandacht vraagt tot en met de hoogste klasse. 

Vooropgesteld dat het paard geen veterinaire problemen heeft, kunnen we werken aan het verbeteren van het gebruik van het binnenachterbeen, door die sterker en lenigen te maken. Dat doe je (bijvoorbeeld) door voltes te vergroten. Als je paard het echt héél moeilijk vindt om links te buigen, ga je op de linkerhand rijden en sta je hem eerst nog even toe om recht te zijn, of zelfs iets contragebogen te blijven naar rechts. Dan verklein je de volte een paar meter en vervolgens druk je hem met je kuit óp de singel naar buiten, om daarmee zijn linkerbuiging te stimuleren. Niet forceren, neem de tijd. Als dat goed gaat kan je denken aan schoudervoor op de volte of een stukje schouderbinnenwaarts langs de wand.

Zo maak je zijn binnenachterbeen sterk om de massa te dragen en daarmee de ruiter in evenwicht te dragen. Als je nu nóg scheef zit, ligt het echt aan jou!



11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page